Onafhankelijk hypotheekadvies

Het afsluiten van een hypotheek is een enorme beslissing, dus natuurlijk wil je daarover goed, onafhankelijk advies inwinnen. Maar hoe onafhankelijk zijn banken en tussenpersonen eigenlijk?

Hypotheekadvies transparanter

Hypotheekadvies is sinds 1 januari 2013 een stuk transparanter en daardoor onafhankelijker geworden door het provisieverbod. Vanaf die datum moet een hypotheekadviseur zijn advieskosten direct aan de consument factureren en worden deze kosten dus niet meer verwerkt in de prijs van de hypotheek. Doordat de adviseur niet meer wordt beloond voor het afsluiten van een bepaalde hypotheek, handelt deze meer in het belang van zijn klant.

Bank of onafhankelijk adviseur?

De kosten voor hypotheekadvies bij een bank zijn vaak lager, gemiddeld rond de 2000 euro. De betreffende bank kan echter ook een eigen hypotheek aanbevelen, zelfs al is een andere hypotheek eigenlijk een betere keuze in uw situatie. Een bank is daarom niet geheel onafhankelijk.

Onafhankelijke hypotheekadviseurs en ketens zijn iets duurder in hun hypotheekadvies (gemiddeld 2700 euro), maar nemen meerdere hypotheken mee in hun advies, waardoor u op de langere termijn waarschijnlijk beter uit bent. Met het provisieverbod worden adviseurs ook niet beloond voor het uitbrengen van een bepaald advies waardoor hun advies als werkelijk onafhankelijk kan worden beschouwd.