Kosten Hypotheekadvies

Een hypotheek afsluiten is maatwerk. Goed hypotheekadvies is daarom erg belangrijk, maar brengt ook kosten met zich mee. Voorheen werden hypotheekadviseurs voor hypotheekadvies betaald via een provisie op de afgesloten hypotheek, oftewel een percentage van de leensom. Omdat de onafhankelijkheid van adviseurs hiermee in het gedrang kwam (immers, de adviseur zou u een hypotheek kunnen adviseren die misschien niet de beste optie voor u was, maar wel voor zijn eigen portemonnee), mogen hypotheekadviseurs sinds 1 januari 2013 geen provisie meer aannemen van banken of andere hypotheekverstrekkers.

Sterk uiteenlopende kosten hypotheekadvies

De kosten voor hypotheekadvies blijken sterk uiteen te lopen, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. De kosten liepen in dit onderzoek uiteen van 1200 tot uitschieters van 4000 euro. Banken blijken het goedkoopst te zijn met hypotheekadvies, met een gemiddelde prijs van rond de 2000 euro. Tussenpersonen (€2440) en ketens zoals De Hypotheker en De Hypotheekshop (gemiddeld €2784) zijn beduidend duurder.

De verwachting is dat de kosten voor hypotheekadvies de komende jaren zullen dalen door nieuwe technologie (online hypotheekadvies via webcam, u kent de “Ben je daar weer, apekop?” reclame van ABN AMRO vast nog wel) en door meer digitaal beschikbare informatie en dus een lagere administratieve last voor de hypotheekadviseur.